What is blue light?


Waarom jij slechter slaapt na het kijken naar een beeldscherm

Het is inmiddels bekend dat blauw licht een negatieve invloed heeft op je slaap. Dat komt omdat dit licht de natuurlijke productie van het slaapstofje melatonine remt. Dit stofje beginnen wij normaal gesproken aan te maken naarmate het donker wordt zodat we later op de avond gemakkelijker in slaap kunnen vallen.
Blauw licht houdt jouw lichaam voor de gek doordat jouw ogen aan jouw hersenen laten weten dat het nog daglicht is. Zo heeft jouw smartphone, computer of televisie effect op de kwaliteit van jouw slaap.
 
Reluxer blokkeert 'slecht blauw licht' voor betere slaapkwaliteit.
 

Gaan je ogen sneller achteruit door blauw licht uit beeldschermen?

Blauw licht heeft niet alleen effect op je slaap, maar ook op de gezondheid van je ogen. Nieuw onderzoek wijst uit dat er een relatie is tussen blauw licht en de snelheid waarmee je ogen verouderen.
De druk die blauw licht uitoefent op de ogen zorgt er namelijk voor dat de cellen op het netvlies sneller afsterven en we hebben maar een eindig aantal cellen. De NOS rapporteert in 2018 dat een kwart van de kinderen onder 13 jaar een bril nodig heeft.
Door vandaag nog de intake van schadelijk blauw licht te verminderen, kun je in de toekomst langer genieten van goed zicht.
 

Wat is ‘digital eye strain’ en heb ik daar last van?

Digital eye strain is overbelasting van je ogen. De effecten zijn al merkbaar na 2 uur achter een scherm. Deze overbelasting merk je aan dingen als vermoeide ogen, hoofdpijn of verminderd zicht.
Blauw licht heeft een korte golflengte. Wat dat allemaal betekent hoef je niet te weten, maar wat je wél moet weten is dat dit ervoor zorgt dat dit licht makkelijk verstrooid raakt. Dat zorgt als het ware voor ‘visuele ruis’, wat het moeilijk maakt voor je ogen om schermlicht om te zetten in beeld.
De druk die je scherm op je ogen heeft kan leiden tot overbelasting of ‘digital eye strain’. Als jouw ogen gevoelig zijn voor licht zijn de effecten vaak beter merkbaar. Lichtgevoeligheid is vaak een probleem voor mensen met lichte ogen, omdat hun ogen meer licht doorlaten dan donkere ogen.
 

Welke apparaten stralen allemaal blauw licht uit?

Alle digitale apparaten die zijn voorzien van een beeldscherm stralen blauw licht uit, met name LCD -en OLED schermen. Apparaten die je dichter bij je gezicht houdt zijn gevaarlijker voor je ogen dan apparaten waar je op grotere afstand naar kijkt. Je smartphone of laptop straalt dus meer blauw licht in je ogen dan je televisie.
Ook is het belangrijk om te weten dat het effect van blauw licht groter is bij minder omgevingslicht. Blauw licht heeft een groot doordringend vermogen, wat betekent dat het dieper in de ogen reikt dan andere kleuren licht. In een donkere kamer zijn de negatieve effecten van schermlicht groter, dus zorg dat je in een goed verlichte kamer naar een scherm kijkt.
Wanneer je langer dan 2 uur per dag achter een scherm zit, kunnen de effecten al merkbaar zijn. Denk aan hoofdpijn, slapeloosheid, slechte kwaliteit van slaap of vermoeide ogen. Het is belangrijk om regelmatig pauzes te nemen van je beeldscherm.
 
De gemiddelde Nederlander bezit 3.5 schermen. Hoeveel schermen gebruik jij?
 

Werkt de nachtmodus app op mijn telefoon eigenlijk wel?

Er is geen onderzoek dat bevestigt dat de nachtmodus op je telefoon echt werkt. Het filteren van de blauwe kleur uit het scherm betekent namelijk niet dat er daadwerkelijk minder blauw licht wordt uitgezonden. Toch raden wij aan om hem ‘s avonds aan te zetten op je telefoon!
 

Niet ál het blauw licht is slecht!

Blauw licht heeft ook een aantal positieve effecten en daarom is het niet slim om meteen al het blauw licht uit je leven te verbannen. Het zijn de kortere golflengtes die dichter bij UV-licht in het spectrum zitten, die schadelijk zijn. Dit zijn dan ook de golflengtes die Reluxer voor jou eruit filtert.
In de hogere golflengtes heeft blauw licht juist een aantal positieve effecten. Waaronder op je alertheid, je geheugen en op je stemming. Reluxer blokkeert daarom alleen schadelijk blauw licht. Alleen de baten, niet de lasten. Wel zo fijn toch?
Reluxer blokkeert 99% van het schadelijk schermlicht